Perdirbtas maistas gali sukelti storosios žarnos vėžį
Atlikę tyrimą su laboratorinėmis pelėmis, mokslininkai nustatė, kad dažnai vartojamas apdirbtas maistas yra susijęs su didesne storosios žarnos vėžio rizika.
Perdirbtas maistas yra toks maistas, į kurį įdėta įvairiausių priedų. Vieni jų – emulsikliai, pagerinantys produkto tekstūrą ir pailginantys vartojimo laiką.
Tyrime su laboratorinėmis pelėmis pastebėta, kad reguliarus maisto, kuriame yra du dažnai pramonėje naudojami emulsikliai – polisorbatas 80 ir karboksimetilceliuliozė, gali sukelti uždegimą žarnyne ir didinti storosios žarnos vėžio išsivystymo riziką.
Storosios žarnos vėžys yra dažniausia mirties nuo onkologinių ligų priežastis pasaulyje. Atliekama daug tyrimų, siekiant nustatyti visus galimus šį vėžį sukeliančius veiksnius, ieškoma naujų, efektyvesnių gydymo metodų. Kaip rodo šio tyrimo duomenys, tikėtina, kad storosios žarnos vėžio priežastis yra gausus perdirbto maisto vartojimas. Vadinasi, reikėtų rinktis natūralesnius maisto produktus.
Parengta pagal http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=199626